رویدادها و اخبار

نامۀ ایکوموس ایران به ایکوموس جهانی دربارۀ حمله‌های اخیر به کشور و نگرانی از مخاطرات معطوف به میراث فرهنگی

سرکار خانم ترزا پَتریسیو

رئیس محترم ایکوموس جهانی

با توجه به تشدید درگیری‌ها در منطقه که اسرائیل شروع‌کنندۀ آن بوده است و اکنون ایالات متحدۀ آمریکا نیز با زیرپا گذاشتن قوانین بین‌المللی به آن پیوسته است، نگرانی‌ها دربارۀ میراث فرهنگی بسیار ارزشمند ایران و کل منطقه بسیار زیاد شده است.

ضمناً به‌اطلاع می‌رساند که اسرائیل در یکی از حمله‌های خود نقطه‌ای در نزدیکی سایت میراث جهانی طاق بستان را هدف قرار داده است که خوشبختانه بر اساس اطلاعاتی که تاکنون به دست ما رسیده، اثرات مستقیم کالبدی بر این سایت نداشته است ولی نگرانی از تشدید و تکرار این گونه حمله‌ها همچنان وجود دارد.

حتماً به خاطر دارید که رئیس جمهور فعلی ایالات متحده در گذشته نیز تهدید کرده بود که به سایت‌ها و مراکز تاریخی و فرهنگی ایران حمله می‌کند که با واکنش مناسب ایکوموس و بسیاری از شخصیت‌ها و مراجع فرهنگی روبه‌رو شد. او گرچه این اقدام را عملی نکرد، هیچ‌گاه رسماً نسبت به اشتباه بودن تهدید خود اعتراف نکرد و پوزش نخواست.

لذا از آن سازمان محترم خواستاریم با محکوم کردن شروع کنندگان و تشدیدکنندگان بحران، اقدامات پیشگیرانۀ لازم برای صیانت از میراث فرهنگی عظیمی که تحت تأثیر این تنش‌ها قرار می‌گیرد و به جامعۀ جهانی تعلق دارد را در نظر بگیرد.

دکتر مهدی حجت

رئیس ایکوموس ایران

Dear Ms. Teresa Patrício,

President of ICOMOS International,

 In light of the recent escalation of hostilities in the region—initiated by Israel and now compounded by the involvement of the United States in actions that contravenes international law—we write to express our grave concern regarding the safety and preservation of the invaluable cultural heritage of Iran and the broader region.

 We wish to bring to your attention a recent incident in which an Israeli strike targeted an area in close proximity to the Taq-e Bostan World Heritage Site. Fortunately, based on information currently available, the site did not suffer direct physical damage. Nonetheless, the proximity of the strike has raised significant alarm, particularly given the potential for such attacks to recur or intensify.

 You may recall that during his presidency, Mr. Donald Trump publicly threatened to target cultural and historical sites in Iran. At that time, ICOMOS and numerous cultural and legal entities responded appropriately, voicing firm opposition to such actions. Although those threats were not ultimately executed, no retraction or formal acknowledgment of wrongdoing was ever issued.

 In this context, we respectfully urge ICOMOS to take a firm and principled stance in condemning the parties responsible for initiating and escalating the current crisis. We also call on your esteemed organization to consider proactive and preventive measures aimed at safeguarding the cultural heritage of the region—heritage that is not only of national significance but also part of the collective legacy of humankind.

 Yours sincerely,

Dr. Mahdi Hodjat

President, ICOMOS Iran

کلیۀ برنامه‌ها و نشست‌های مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران در هفتۀ آخر خرداد لغو شد

مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران با همدردی و عرض تسلیت به خانواده‌های محترم حادثه‌دیده در اثر حمله‌های ناجوانمردانه و توجیه‌ناپذیر دشمن به میهن عزیزمان، با توجه به شرایط اضطراری پیش آمده، کلیۀ برنامه‌ها و نشست‌های خود را در هفتۀ آخر خرداد ۱۴۰۴، شامل نشست نمایش و نقد مستند «قلعۀ خاموش» و گرامیداشت استاد محمد مهریار را تا اطلاع ثانوی لغو می‌کند.
امیدواریم با کوتاه شدن دست دشمن و بازگشتن آرامش و امنیت کامل به کشور در آیندۀ نزدیک، برنامه‌های مؤسسه از سر گرفته شود.

گرامیداشت استاد محمد مهریار

گروه تخصصی متن برگزار می‌کند:

یاد یاران (۱)

گرامیداشت استاد محمد مهریار

در بیست و دومین سالگرد درگذشت

با حضور و صحبت: مهدی حجت، ناصر نوروززاده چگینی، لیلا مهریار، طاهره شکری

  • زمان: چهارشنبه، ۲۸ خرداد ۱۴۰۴
  • مکان: خیابان امیرکبیر، خیابان جاویدی، شمارۀ ۱۰۷، دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران (خانۀ قوام‌الدوله)

ورود برای کلیۀ علاقه‌مندان آزاد است.

نشست نمایش و نقد فیلم‌های میراث فرهنگی (۱۳)

مستند «قلعۀ خاموش»

پژوهشگر و کارگردان: حنیف شهپر راد
فیلمبردار: محمدرضا تیموری
تدوین: ابراهیم اصغری
آهنگساز و صداگذار: شاهین اشرفیان
صدابردار: مهــرداد عبـاسپــور
تهیه‌کننده: فرهـاد ورهـرام

 

با حضور ناصر نوروززاده چگینی، پژمان مظاهری‌پور
  • زمان:سه‌شنبه ۲۷ خرداد، ساعت ۱۵ ـ‌ ۱۷
  • مکان: خیابان امیرکبیر، خیابان جاویدی، شمارۀ ۱۰۷، دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران
  • ورود برای کلیۀ علاقه‌مندان آزاد و رایگان است.
 

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

سی و ششمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد

سی و ششمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۱۱خرداد ۱۴۰۴، ساعت ۹:۰۰ با شرکت اعضا به‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
جلسه با خوشامدگویی مهندس معصومه حاجی‌زاده، دبیر گروه تخصصی، و اعلام دستور جلسه به اعضا آغاز گردید.
در ادامه، دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، ضمن خوشامدگویی به اعضای گروه، جلسه را با مروری بر مرام‌نامۀ گروه و پاسخ به این پرسش که ایکوموس ایران در برابر کودکان چه کارهایی می‌تواند انجام دهد، آغاز کردند. ایشان بیان داشتند: به‌عنوان یک گروه مسئول و با هدف، برقراری ارتباط بین یک اثر فرهنگی و کودک، قسمت حائز اهمیت آشتی کودکان با میراث فرهنگی و انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی به آنان است. لذا شناخت کودکان به‌عنوان مخاطب، شناخت آثار متناسب با کودکان و معیارهای انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی محورهای اصلی برای تدوین ضوابط نحوۀ مواجهه کودکان با میراث فرهنگی هستند. سپس دربارۀ آثار موجود در گنجینۀ آثار ایکوموس ایران و شیوۀ برقراری ارتباط کودکان با این آثار توضیح دادند. سپس اعضای حاضر و برخط نیز دیدگاه‌هایشان را دربارۀ این موضوع بیان و در مورد زوایا و جوانب آن به بحث و گفت‌وگو پرداختند.
جلسۀ آتی این گروه تخصصی روز یکشنبه ۲۵خرداد ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

سی و هفتمین جلسۀ گروه تخصصی متن برگزار شد

سی و هفتمین جلسۀ گروه تخصصی متن در روز چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، ساعت ۱۵ ـ ۱۷ با شرکت اعضا به‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد. جلسه با خوشامدگویی دکتر طاهره شکری، رئیس گروه تخصصی، به اعضا آغاز گردید.
برنامۀ اول مربوط به ارائۀ خانم دکتر نگین ستوده با موضوع نورپردازی بناهای تاریخی بود. ایشان کلامشان را با دغدغه خود درباره موضوع و طرح پژوهشی باززنده سازی بناهای تاریخی با استفاده از نورپردازی سه بعدی که در سال ۱۳۹۶ در این باره انجام داده بودند، آغاز و بیان داشتند: وضعیت کنونی بناها و بافت‌های تاریخی حاصل عوامل گوناگون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، و بیش از همه فرهنگی است. عامل فرهنگی و عدم شناخت و آگاهی جامعه، ریشه در نوع نگرش و نوع ارتباط با میراث تاریخی دارد. در این طرح پژوهشی، راهکارهایی در زمینۀ معرفی بناها، به‌خصوص نمونه‌های گم‌نام و نشان‌تر در بافت تاریخی، با تکیه بر فن‌های جدید نورپردازی سه‌بعدی ارائه گردیده بود که به آن اشاره شد. همچنین به نورپردازی از زاویۀ تأثیرگذاری آن در ایجاد ارتباط بین مردم، بنا، و بافت پرداخته و آن را عاملی مهم در باززنده‌سازی تلقی کرده و سپس به توضیح وظیفۀ نور، کاربرد آن در بناهای تاریخی، انواع نورپردازی، و در پایان به نتایج نورپردازی در تک‌بنا و در بافت پرداختند. این ارائه مورد توجه و تشویق اعضا قرار گرفت. در ادامه دکتر مهدی حجت ضمن تقدیر از ایشان، بیان داشتند: هدف امروزی ما یافتن ارزش‌هایی است که در گذشته و زندگی قدیم موجود بوده و چگونگی بهره‌برداری از آن برای بهبود زندگی حال و آینده است. چگونگی انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی در بافت یا بنای تاریخی از طریق نورپردازی مهم است. صرفاً بحث نورپردازی نباید به جذاب و لذت‌بخش بودن محیط ختم شود و نکته قابل‌تامل در آن تأثیری است که بر زندگی ساکنان و سایرین می گذارد. سپس اعضا در این باره به گفت‌وگو پرداختند.
جلسۀ آتی این گروه تخصصی در روز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

پیمایش به بالا