رویدادها و اخبار

فراخوان عضویت در کارگروه کارشناسان نوخاستۀ ایکوموس ایران

کارگروه کارشناسان نوخاستۀ ایکوموس ایران در پی تشکیل این کارگروه در ایکوموس جهانی تشکیل شد. اگرچه کمیتۀ ملی ایکوموس ایران با توجه به اهمیتی که برای حضور و مشارکت جوانان در بدنۀ کارشناسی ایکوموس قائل بود، «عضویت دانشجویی» را از سال‌ها قبل تعریف کرده بود، پس از تشکیل این کارگروه در ایکوموس جهانی، با معرفی نماینده ایران به این کارگروه و ایجاد ردۀ عضویتی خاص به‌نام عضو وابستۀ جوان، توجه بیشتری به این امر مبذول داشت. این کارگروه ویژۀ اعضایی است که زیر سی سال سن دارند.

مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران (کمیتۀ ملی ایکوموس ایران)‌ امیدوار است از طریق مشارکت کارشناسان نوخاسته در فعالیت گروه‌های تخصصی ایجاد شده،‌بتواند بر نقش و جایگاه این گروه از متخصصان در فعالیت‌های خود تأکید بیشتری بکند.

مسئول و نمایندۀ ایکوموس ایران در کارگروه جهانی ذی‌ربط خانم مهندس عاطفه موسوی هستند. برای عضویت در این کارگروه تمایل خود را همراه با رزومه به نشانی ایمیل این کارگروه ارسال فرمایید: epwg@iranicomos.ir

برای اطلاعات بیشتر به صفحۀ این کارگروه در وبگاه مؤسسه به نشانی زیر رجوع کنید:
https://www.iranicomos.ir/epwg

سومین جلسۀ کارگروه تغییرات اقلیمی و میراث برگزار شد

سومین جلسۀ کارگروه تغییرات اقلیمی و میراث با شرکت حضوری و بر خط شش نفر از اعضا در زمان مقرر شده، چهارشنبه ۸ آذر ۱۴۰۲، ساعت ۱۵ ـ ۱۷ برگزار شد. این جلسه با سخنان رئیس کارگروه، آقای دکتر چگینی، آغاز گردید. ابتدا ایشان به رویدادهای در حال برگزاری یا برگزار شده طی سال های گذشته در مورد تغییرات اقلیمی پرداختند و عنوان کردند که با ترجمۀ این اسناد قدم اول این است که بدانیم آنها چه حوزه هایی را شامل و در چه مسیرهایی می‌توانند ما را یاری رسانند. قدم دوم آماده کردن ادبیات کار برای گروه است تا در سطح جامعه در بخش دولتی و بخش خصوصی اثرگذار باشد. قدم سوم تهیۀ نقشه از مناطق درگیر با تغییرات اقلیمی شامل خشک‌سالی، سیل، زلزله، آتش‌سوزی، مهاجرت، و … است. قدم چهارم تهیۀ واژه‌شناسی در حوزه‌های مختلف تغییرات اقلیمی است. ایشان از اعضا خواستند که در خبررسانی رویدادهای مرتبط با تغییرات اقلیمی و یافتن مستندات مکتوب و تصویری از پدیده‌های مرتبط با آن در ایران و سایر کشورها فعال شوند.
سپس اعضا دربارۀ فعالیت گستردۀ گروه در فضای مجازی و نشر دستاوردهای آن به بحث و گفت وگو پرداختند و تصمیم بر این شد که تا پایان سال یک نشست در زمینۀ تغییرات اقلیمی و میراث برگزار گردد و در آن از نمایندگان تمامی سازمان هایی که به طریقی با موضوع تغییرات اقلیمی مرتبط هستند و همچنین کارشناسان برجستۀ این حوزه دعوت به عمل آید. بدین منظور فهرستی اولیه از سازمان ها تهیه گردید. همچنین مقرر شد که کارگروه برای عضوگیری مجدداً اطلاعیه بدهد.
پایان جلسه به جمع‌بندی و فهرست فعالیت‌های اعضا اختصاص یافت و مقرر گردید خانم مهندس مونا علوی در جلسۀ‌ آینده دربارۀ چشمه‌علی و اثرات نامطلوب زیست‌محیطی بر ساکنان آن منطقه مطالعه‌ای را ارائه دهند. جلسۀ بعدی کارگروه در سال جاری در روز چهارشنبه ۶ دی ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.

انتشار راهنمای نصب زیرساخت‌ها و تجهیزات مربوط به انرژی تجدیدپذیر و تأثیر محتمل آنها بر میراث فرهنگی

کمیتۀ ملی ایکوموس اسپانیا راهنمای جدیدی با عنوان «راهنمای نصب زیرساخت‌ها و تجهیزات مربوط به انرژی تجدیدپذیر و تأثیر محتمل آنها بر میراث فرهنگی» منتشر کرده است. 

علاقه‌مندان می‌توانند آن را رایگان از این نشانی دریافت کنند:
https://www.iranicomos.ir/wp-content/uploads/2023/11/Guidelines-renewable-energy-related-infrastructures-and-cultural-heritage_ICOMOS-Spain.pdf

ارتقای شأن میراثمان، جعبه‌ابزار جدید ارزیابی درونی اثربخشی مدیریت آثار میراث جهانی

یونسکو و بدنه‌های مشورتی کمیتۀ میراث جهانی ــ ایکروم، ایکوموس، اتحادیۀ جهانی حفظ طبیعت ــ یک جعبه‌ابزار جدید برای ارزشیابی اثربخشی نظام مدیریت آثار میراث جهانی منتشر کرده‌اند.

جعبه ابزار ارتقای شأن میراث ۲.۰ شیوه‌گزینی مخصوص میراث جهانی را برای ارزشیابی اثربخشی مدیریت عرضه می‌دارد که در مورد آثار فرهنگی، طبیعی، و ترکیبی قابل استفاده است.

آیا تاکنون با این پرسش مواجه شده‌اید که مدیریت یک اثر میراث جهانی از چه کیفیتی برخوردار است؟ ابزارهای ساده و کاربردی دوازده‌گانۀ این جعبه ابزار کمک می‌کنند تا اجزای اصلی نظام مدیریت ارزشیابی شود. با استفاده از این جعبه‌ابزار به مثابه یک روزش ارزشیابی درونی، می‌توان به مبنای محکمی برای ارتقای اجرایی حفاظت و دستیابی به مقاصد مدیریت رسید.

این جعبه‌ابزار محصول تلاش‌های یونسکو و بدنه‌های مشورتی آن است که توسط برنامۀ رهبری ایکروم‌ـاتحادیۀ بین‌المللی حفظ طبیعت با کمک‌های سخاوتمندانۀ ادارۀ ملی محیط زیست سوییس سرپرستی شده است.

جعبه ابزار را می‌تواند از این نشانی به رایگان دریافت کنید:
 https://www.iranicomos.ir/wp-content/uploads/2023/11/enhancing_our_heritage_toolkit_2.0_web.pdf

برای آگاهی بیشتر دربارۀ شیوۀ استفاده از این جعبه ابزار و ارتباط با فعالیت‌های ظرفیت‌سازی برنامۀ رهبری میراث جهانی با این نشانی تماس بگیرید: whl@iccrom.org.

پیام تسلیت به مناسبت درگذشت یوکا یوکیلهتو

مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران درگذشت دکتر یوکا یوکلهتو، کارشناس شهیر مؤسسۀ ایکروم، که طی سالیان طولانی چه در قالب مشاوره و سخنرانی و سایر فعالیت‌های علمی، و چه در قالب یاری و تلاش در ثبت جهانی آثار فاخر، از جمله منظر فرهنگی بم، خدمات شایان توجهی به میراث فرهنگی ایران کرده است، را به دوستان و همکاران ایشان در مؤسسۀ ایکروم، ایکوموس، و سازمان میراث جهانی، و خصوصاً به همسر فرزانۀ ایشان، سرکار خانم دکتر مهرآذر سهیل، تسلیت می‌گوید.
یوکا یوکیلهتو یکی از مهم‌ترین و مؤثرترین شخصیت‌های جهانی در زمینۀ تاریخ و نظریۀ حفاظت و صیانت از میراث معماری، به‌خصوص میراث شهری، به‌شمار می‌رفت. رسالۀ دکتری ایشان دربارۀ تاریخ حفاظت میراث فرهنگی یکی از پژوهش‌های مهم در این زمینه به‌شمار می‌رود که بخش‌هایی از آن در کتابی با نام تاریخ حفاظت معماری منتشر شده است. این کتاب به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.
همکاران و دوستان او در ایران و جهان یاد او را هرگز فراموش نخواهند کرد.

نهمین جلسۀ گروه تخصصی متن برگزار شد

نهمین جلسۀ گروه تخصصی متن در روز چهارشنبه، ۱ آذر ۱۴۰۲، ساعت ۱۵:۰۰ تا ۱۷:۰۰ با شرکت ۲۳ نفر از اعضا به صورت حضوری و برخط برگزار شد. ابتدا خانم دکتر شکری، رئیس گروه تخصصی، دستور جلسه را اعلام فرمودند. سپس خانم مهندس حاجی‌زاده موضوع سفرنامه‌ها را در ادامۀ موضوع جلسات پیشین (انتخاب حوزه و چگونگی همکاری با گروه تخصصی) شرح و ارائه دادند. در ادامه آقای دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، و دیگر اعضا راجع به این موضوع گفت‌وگو کردند. اتخاذ دیدگاه مناسب با هدف گروه‌های تخصصی، که برانگیختن آتش عشق به میراث فرهنگی در دل هر ایرانی است، در بررسی سفرنامه‌ها از مهم‌ترین نکاتی بود که در این بخش مطرح شد. همچنین اشاره شد که موضوع سفرنامه می‌تواند شامل نگارش سفرنامه به‌دست اعضای گروه تخصصی متن نیز باشد.
سپس در بند دوم دستور جلسه، گروه به بررسی و تبادل نظر برای رسیدن به یک روند کاری مناسب و منظم برای پیاده کردن و ویرایش متن سخنرانی‌های ایکوموس پرداختند، که نتایج پرثمری داشت. مقرر گردید فهرستی از سخنرانی‌ها بر اساس اولویت انتشار، تهیه گردد و اعضا بر اساس علاقه یک یا چند سخنرانی را تبدیل به متن و پیاده سازی کنند. در این زمینه به استفاده از هوش مصنوعی در تبدیل گفتار به متن و امکان تکمیل سخنرانی‌ها با عکس و منابع استفاده شده، به کمک سخنرانان، نیز پرداخته شد.
در دستور بعدی از اعضا خواسته شد چنانچه پیشنهادی برای انجام کارهای ملموس، پیش از تدوین برنامۀ‌ کلان و بلندمدت گروه تخصصی، مطرح کنند. در این باره پیشنهادهایی از سوی اعضا برای ارائه و سخنرانی مطرح شد که در دستور کار جلسات آتی قرار خواهد گرفت. لذا گروه تخصصی از کلیۀ اعضایی که پیشنهادهایی مشابه دارند دعوت می‌کند که با رئیس گروه از طریق ایمیل مؤسسه در تماس باشند.
در انتها ادامه بحث طبقه‌بندی موضوع‌های کاری گروه تخصصی با بیانات آقای دکتر حجت بر اهمیت و ارزش تهیۀ فهرست حتی در مقیاس بین‌المللی اشاره فرمودند و اعضا در این باره به بحث و گفت‌وگو پرداختند. در این باره خانم مهندس دلیلی دیدار پیشنهاد دادند که می‌توان با استفاده از نرم‌افزارهای مرتبط، بیش از یک نظام طبقه‌بندی را به‌کار گرفت و مقرر شد که این شیوه را در جلسات بعدی معرفی کنند.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در تاریخ ۱۵ آذر ۱۴۰۲ روز چهارشنبه ساعت ۱۵ ـ ۱۷برگزار می‌شود.

اسکرول به بالا