رویدادها و اخبار

بیست و یکمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد

بیست و یکمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۱۱ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۸:۳۰ با شرکت یازده نفر از اعضا به‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
جلسه با خوشامدگویی دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، به اعضا آغاز گردید. در ادامه مهندس معصومه حاجی‌زاده دستور جلسه را اعلام کردند. ابتدا موضوع انتخاب نماینده برای کارگروه کارشناسان نوخاسته بررسی شد و مهندس مونا علوی‌پور به‌عنوان نمایندۀ این گروه تخصصی در کارگروه کارشناسان نوخاسته تعیین شدند.
سپس اعضا برنامه‌های قابل‌اجرا در گروه را پیشنهاد دادند، از جمله مهندس معصومه طحان دربارۀ دو تجربه‌شان از موضوع گردشگری با حضور دو تیپ کودک که یکی بازدید از محله با هدف آشنایی با ارزش‌های محله و دیگری بازدید از موزۀ ایران باستان بود، صحبت کردند. ایشان عنوان کردند: در این بازدیدها بحث دربارۀ مواجه و آگاه شدن کودکان با میراث فرهنگی به‌عنوان یک جریان زندگی است. در این باره دکتر حجت بیان داشتند: در انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی به کودکان نکات بسیار ظریفی پنهان است و این انتقال باید به صورت نهادینه صورت گیرد و در این رابطه چه کاری را و چگونه برای آشنایی کودکان با ارزش‌های آثار باید انجام داد، حائز اهمیت است و شروع کار از فکر کردن به این امر آغاز می‌شود که اگر گذشته نبود ما چه بودیم و به آن دقیق شدن که چگونه می‌شود که ما بیان کنیم اگر گذشته نبود لطماتی و آسیب‌هایی می‌خوریم و بررسی این امر در مورد آثار به‌دلیل انقطاع فرهنگی بسیار سخت است، لذا این مسیر نیازمند کار بنیادین و عمومی است تا تأثیر عمیقی در شناخت و انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی به کودکان داشته باشد. سپس اعضا در این مورد به گفت‌وگو پرداختند.
در برنامه دوم، اعضا پیرو تمرین جلسه پیشین مبنی بر بیان ارزش‌های جام شوش منتخبی از گنجینۀ آثار در پاسخ به دو پرسش «به چه دلایلی این اثر نباید از بین برود؟» یا «تأثیر این اثر در زندگانی شما چیست؟» به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند. در این بخش، دیدگاه آقای دکتر ناصر نوروززاده چگینی در بیان ارزش های اثر مورد تشویق و توجه حضار قرار گرفت و به عنوان دیدگاه برگزیده برای بارگزاری در سایت گنجینه انتخاب گردید و در پایان طبق روال هر جلسه برنامۀ پایانی به انتخاب یک اثر از گنجینۀ آثار برای تمرین جلسۀ بعدی اختصاص یافت و مقرر گردید در جلسۀ آتی به بیان ارزش‌های جام مرودشت پرداخته شود.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در روز یکشنبه ۲۵ شهریور ساعت ۸:۳۰ ـ ۱۰:۳۰ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار می‌شود.

آشنایی با سینمای مستند باستان‌شناسی

پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار می‌کند:

آشنایی با سینمای مستند باستان‌شناسی

مدرسان: حسن نقاشی، مسعود سفلائی، پژمان مظاهری‌پور
سرفصل‌ها: تهیه‌کنندگی، کارگردانی، پژوهش، فیلم‌برداری، صدا

طول دوره: سه هفته به صورت حضوری
تاریخ:

  • شنبه و یکشنبه، ۱۷ و ۱۸ شهریور۱۴۰۳
  • شنبه و یکشنبه، ۲۴ و ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
  • شنبه و یکشنبه، ۷ و ۸ مهر ۱۴۰۳

ساعت: ۸:۰۰ ـ ۱۲:۰۰
مکان: تهران، خیابان امام خمینی، نرسیده به سی تیر، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سالن خلیج فارس
شماره برای رزور کردن: ۰۹۳۸۵۲۴۶۴۲۸

سومین جلسۀ کارگروه کارشناسان نوخاسته برگزار شد

چهارشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۳، سومین جلسهٔ کارگروه کارشناسان نوخاستهٔ ایکوموس ایران، با حضور ۹نفر، حاضر و برخط، برگزار شد. این جلسه برمبنای آنچه در توصیه‌ها و اهداف تشکیل کارگروه جهانی بر آن تأکید شده است، به چگونگی گسترش شبکۀ اتصال جوانان و کارشناسان نوخاسته میان کارگروه مذکور و دیگر کمیته‌ها و گروه‌های علمی ایکوموس اختصاص یافت. بدین منظور، پیش از این جلسه از رؤسای کمیته‌های دیگر ایکوموس خواسته شده بود که هریک عضوی از اعضای خود را به کارگروه کارشناسان نوخاسته جهت پیوستن معرفی کنند. بدین ترتیب اعضایی از کمیتهٔ علمی معماری بومی، کمیتهٔ علمی شهرها و روستاهای تاریخی، گروه تخصصی متن، کمیتهٔ آموزش، گروه تخصصی کودکان و میراث، و کارگروه تغییرات اقلیمی به‌عنوان اعضای ثابت به کارگروه کارشناسان نوخاسته پیوسته و در این جلسه حضور یافتند. در آغاز نشست، دبیر کارگروه، به معرفی و مرور ماهیت، منشأ، و اهداف کارگروه جهانی کارشناسان نوخاسته و سپس اهداف، برنامه‌ها و فعالیت‌های اختصاصی‌تری که کارگروه کارشناسان نوخاسته ملی می‌تواند دنبال کند، برای اعضای جدید و پیشین کارگروه پرداختند. در خلال این گزارش، بحث‌های مفصل‌تری دربارهٔ ضرورت جوان‌شدن نهاد ایکوموس در تحقق عدالت میان‌نسلی در حوزۀ میراث‌فرهنگی، ضرورت تبادل دانش و تجربه میان نسل جوان‌تر و حرفه‌ای‌تر میراث و همچنین اهمیت محدودنماندن این تبادل دانش میان‌نسلی به حوزۀ تخصصی و دایرۀ متخصصان میراث‌فرهنگی پرداخته شد. نتیجهٔ این بحث آن بود که کارگروه کارشناسان نوخاستهٔ ملی، لازم است فراتر از اهداف کارگروه جهانی، به تبادل میان‌نسلی دانش تخصصی و همچنین دانش تاریخی زیست سرزمین‌مان با محوریت نقش و مسئولیت کارشناسان جوان اختصاص یابد و فعالیت‌های عملی‌اش را در تعامل و مشارکت هرچه بیشتر با جامعه تخصصی میراث و جامعه مدنی تعیین نماید.
مقرر شد برای نشست آینده، اعضای کارگروه به فعالیت‌ها و ابتکاراتی بیندیشند که می‌تواند اهداف تعیین‌شده برای کارگروه ملی را دنبال کند و ارتباط میان نسل‌ها، گروه‌ها، و جوامع مرتبط با میراث‌فرهنگی را گسترده‌تر و مستحکم‌تر سازد و سپس آن را در جلسه‌ای که ماه آینده برگزار خواهد شد به بحث و تبادل‌نظر بگذارند تا نقشه‌راه و برنامهٔ اجرایی کارگروه ملی کارشناسان نوخاسته به‌مرور و با مشارکت و همفکری اعضا روشن‌تر‌ و عملیاتی‌تر گردد.

معرفی ارزش‌های خانۀ قوام‌الدوله با تصویر و متن

شناخت و معرفی «ارزش‌های» میراث فرهنگی یکی از مهم‌ترین اقدامات برای ارتقای فرهنگ عمومی در نسبت با آثار تاریخی است. از آنجاکه یکی از هدف‌های گروه تخصصی متن ارتقای این امر در ایران است، به‌منظور کسب تجربه و آموختن جمعی، از این پس سلسله‌برنامه‌هایی با نام «آشنایی میدانی با ارزش‌های میراث فرهنگی» از سوی این گروه تخصصی برگزار خواهد شد.
در نخستین گام، خانۀ تاریخی قوام‌الدوله برای این تجربه مدنظر قرار گرفته است.
این برنامه به جز بازدید شامل سه بخش خواهد بود:
۱. تاریخچۀ خانۀ‌ قوام‌الدوله / دکتر ناصر نوروززاده‌ چگینی
۲. ارزش‌های میراث فرهنگی، چیستی و دریافت / دکتر مهدی حجت
۳. آشنایی با «گنجینۀ آثار» / سخنرانان: مهندس صدیقه دلیلی، مهندس نگین جنتی‌صفت

  • ظرفیت کارگاه: ۲۵ نفر
  • ثبت‌نام: علاقه‌مندان به شرکت در این برنامه کافی است از طریق ایمیل info@iranicomos.ir نام و شماره تلفن خود را به ما ارسال کنند
  • مهلت ثبت نام: ۳ شهریور ۱۴۰۳
  • مکان: خیابان امیرکبیر، خیابان جاویدی، دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران
  • زمان: چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۱۵-۱۷

گزارش تصویری کارگاه نوبت اول

گزارش تصویری کارگاه نوبت دوم

بیستمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد

بیستمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۲۸ مرداد ۱۴۰۳، ساعت ۸:۳۰ با شرکت دوازده نفر از اعضا به‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
جلسه با خوشامدگویی دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، به اعضا آغاز گردید. در ادامه مهندس معصومه حاجی‌زاده دستور جلسه را اعلام کردند. برنامۀ اول به موضوع گفت‌وگو حول محور مفهوم فرازمانی و فرامکانی در باب آثار برگزیدۀ هنری اختصاص داشت. در این باره آقای دکتر حجت توضیحاتی را بیان فرمودند: میراث فرهنگی کیفیت تعامل انسان با طبیعت است و تمام تفاوت‌های فرهنگی موجود در فرهنگ‌های مختلف در سطح جهان ناشی از تأثیرات مکان در نحوه و کیفیت این تعامل است و رفتار انسان در تعامل با محیط اطرافش در اثر گذر زمان و در هر مقطع زمانی متغیر است. همچنین رابطۀ بسیار دقیقی بین زبان‌ها و نوع میراث فرهنگی، معماری، و … سرزمین‌هایشان وجود دارد. و اینکه در آثار میراث فرهنگی به‌جا مانده از گذشته بیانی نهفته است و فهم این بیانات علاوه بر سلسله مراتب در افراد مختلف، متفاوت است و این به‌میزان قدرت فهم بشر باز می‌گردد. سپس اعضا در مورد این موارد به گفت‌وگو پرداختند.
در برنامه دوم، اعضا پیرو تمرین جلسه پیشین مبنی بر بیان ارزش‌های مجسمۀ نیایشگر با ظرفی در دست، منتخبی از گنجینۀ آثار، در پاسخ به دو پرسش «به چه دلایلی این اثر نباید از بین برود؟» یا «تاثیر این اثر در زندگانی شما چیست؟ به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند. در این بخش، دیدگاه خانم زهرا درمان در بیان ارزش‌های اثر مورد تشویق و توجه حضار قرار گرفت و به‌عنوان دیدگاه برگزیده برای بارگزاری در گنجینۀ آثار انتخاب گردید. در پایان طبق روال هر جلسه برنامۀ پایانی به انتخاب یک اثر از گنجینۀ آثار برای تمرین جلسۀ بعدی اختصاص یافت و مقرر گردید در جلسۀ آتی به بیان ارزش‌های جام شوش پرداخته شود.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در روز یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۸:۳۰ـ۱۰:۳۰ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار می‌شود.

بیست و چهارمین جلسۀ گروه تخصصی متن برگزار شد

بیست و چهارمین جلسۀ گروه تخصصی متن در روز چهارشنبه، ۲۴ مرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۶:۰۰ با شرکت هفده نفر از اعضا به صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد. دکتر طاهره شکری، رئیس گروه تخصصی، پس از خوش‌آمدگویی به اعضای حاضر و برخط، دستور جلسه را اعلام کردند.
طبق دستور جلسه، ارائه اول مربوط به مهندس معصومه حاجی‌زاده با عنوان گزارشی از میراث آبادان بود. ایشان در مورد فیدوس، یکی از مواریث صنعتی و محصول انقلاب صنعتی، ریشه، وجه تسمیه، و کاربرد آن توضیحاتی دادند. در این باره دکتر مهدی حجت رئیس ایکوموس ایران بیان داشتند: صدا یکی از عناصر مهم فرهنگی در گذشته بوده که اکنون به‌سرعت آورده‌های آن رو به فراموشی است و همچنین خیلی وسیع و در مقیاس های مختلف کاربرد داشته است و یکی از موارد مهم ولی مغفول در این موضوع اندازه‌گیری فاصله با صدا است. در ادامه اعضا دربارۀ مصادیق صدا در گذشته به گفت‌وگو پرداختند و مقرر تمرینی در این زمینه انجام شود.
برنامه بعدی تبادل نظر دربارۀ راهکارهای جذب اعضا جهت همکاری بود. دکتر حجت این بحث را با این سوال آغاز فرمودند: زمینه‌های فرهنگی ایجاد انگیزه برای افراد فرهنگی در حوزۀ میراث فرهنگی برای عضویت یا افزایش فعالیت چیست؟ حضار پیشنهادهایی دادند که دربارۀ آنها گفت‌وگو شد.
دکتر حجت همچنین از دکتر محمدرضا عسکرانی برای بازدید از گنجینه و ارائۀ نظر، پیشنهاد، و انتقاد تشکر و دربارۀ برخی موارد توضیحاتی ارائه نمودند و از اعضاء خواستند تا با بازدید از بخش گنجینه در بهبود و به‌ثمر رسیدن آن یاری فرمایند.
در انتها سرکار خانم آفرین عباسیان به‌عنوان نمایندۀ این گروه تخصصی در کارگروه کارشناسان نوخاسته تعیین شدند.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در روز چهارشنبه، ۷ شهریور ساعت ۱۶ ـ ۱۸ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار می‌شود.

پیمایش به بالا