رویدادها و اخبار
امضای توافقنامۀ همکاری میان مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران و معاونت میراث فرهنگی
در روز دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ با حضور دکتر علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، همراه با جمعی از مدیران و مسئولان وزارت در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران، نخستین توافقنامۀ همکاری میان مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران و وزارت میراث فرهنگی برای تقویت و ارتقای حفاظت از میراث فرهنگی کشور و تحقق اهداف مشترک آموزشی و ترویجی به امضای دکتر مهدی حجت و دکتر علی دارابی رسید.
همافزایی و همکاری بهمنظور تعمیق، توسعه، و ترویج حفاظت از بناها، محوطهها، و بافتهای تاریخی، موضوع این توافقنامه است و اهدافی همچون «توسعۀ شناخت ارزشهای ملموس و ناملموس میراث فرهنگی؛ توسعۀ کمی و کیفی دانشبنیان حفاظت از بناها، محوطهها، و بافتهای تاریخی؛ بسترسازی توسعۀ سواد حفاظت از میراث فرهنگی از طریق: ترویج مفاهیم، خوانش و روایتگری صحیح از رویدادها، حکمتها و دانش ملی و سنتی سرزمینی، و بهرهگیری از تجارب و توانمندی کنشگران، حرفهمندان و پژوهشگران در رهیافت و آیندهپژوهی، امورفنی و حقوقی حفاظت، حمایت، مرمت و احیای بناها، محوطهها، و بافتهای تاریخی» را دنبال میکند.
دکتر علی دارابی پیش از امضای این توافقنامه گفت: بهرهگیری از توان علمی و تجربی مؤسسه ایکوموس (شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی) در برنامهریزی و برگزاری سمینارهای مشترک، کارگاهها، نشستهای موضوعی، بازدیدهای میدانی علمیـآموزشی و … از جمله اهداف معاونت میراث فرهنگی در این توافقنامه است.
دکتر مهدی حجت نیز بر لزوم معرفی و تبیین جایگاه میراث فرهنگی نزد افکار عمومی تأکید و ابراز امیدواری کرد که با امضای این توافقنامه، همکاری متقابل در بهرهگیری از خردجمعی و توسعۀ تسهیلگری و حمایت دانشی و فنی از پروژههای حفاظت و مرمت بناها، محوطهها، و بافتهای تاریخی انجام گیرد.
مدت این توافقنامه سه سال است که با توافق طرفین قابل تداوم خواهد بود.


نخستین جلسۀ گروه تخصصی «فعالیت سمعی و بصری» و «رفع نیازهای نرمافزاری» در سال ۱۴۰۲ برگزار شد
نخستین جلسۀ گروه تخصصی «فعالیت سمعی و بصری» و «رفع نیازهای نرمافزاری» در سال ۱۴۰۲ طبق برنامه در روز دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲، ساعت ۱۶-۱۸ در محل دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
در این جلسه ابتدا دکتر مهدی حجت با طرح مقدمهای دربارۀ ماهیت و اهداف گروههای تخصصی پیشنهاد کردند که مرامنامه و شرح وظایف گروه تخصصی تدوین شود. در ادامه توضیح دادند که این گروه تخصصی که از تلفیق گروههای فعالیتهای سمعی و بصری و رفع نیازهای نرمافزاری پدید آمده است، بهعنوان اتاق فکری در ایجاد انگیزه برای شعلهور شدن آتش عشق به میراث فرهنگی بهواسطۀ فعالیتهای رسانهای میتواند عمل کند. ایشان همچنین تأکید کردند که قرار نیست در این گروه کار تولید فیلم و مدیا انجام شود بلکه قرار است به راهکارهایی برسیم که تولیدکنندگان محصولات سمعی و بصری «میراث فرهنگی» را بهعنوان موضوع کار خود انتخاب کنند.
در ادامه جلسه حاضران به معرفی خود و دیدگاههای خود در خصوص گروه تخصصی پرداختند. در این گفتوگو دربارۀ اهمیت رسانه و تأثیر آن بر عملکرد مدیران، مخصوصاً تأثیر رسانه در جهت ثبت بافت تاریخی شیراز صحبت شد.
در ادامه پژمان مظاهریپور، عضو هیئت مدیرۀ ایکوموس ایران، به عملکردهایی که این گروه تخصصی میتواند داشته باشد، پرداخت و مقایسهای بین مجموعۀ کارهای محیط زیست با میراث فرهنگی انجام داد. او تأکید کرد که مجموعۀ کار رسانه دربارۀ محیط زیست بعد از چندین سال باعث حساس شدن مردم نسبت به چالشهای زیستمحیطی شده اما در حوزۀ میراث فرهنگی کاری مشابه صورت نگرفته که منجر به ایجاد حساسیت مشابه در مردم بشود.
سپس دکتر چگینی در خصوص اهمیت کار رسانه و تأثیرگذاری آن صحبت کردند و جناب آقای گلشن نیز بر امر بسترسازی مناسب برای فعالیتهای رسانهای تأکید کردند.
در ادامه دکتر کلانتری فیلمی را که از تخریب بافت تاریخی تهران به مدت دوازده دقیقه تهیه شده بود به نمایش گذاشتند و پس از آن حاضران به نقد و بررسی فیلم پرداختند.
مقرر شد که جلسات بعدی گروه تخصصی به طور منظم، هر دو هفته یکبار، برگزار شود. جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در تاریخ ۳۰ مرداد ۱۴۰۲، ساعت ۱۶-۱۸ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار خواهد شد.
اطلاعیۀ برگزاری نخستین جلسۀ گروه تخصصی «فعالیت سمعی و بصری» و «رفع نیازهای نرمافزاری» در سال ۱۴۰۲
گروه تخصصی «فعالیت سمعی و بصری» و «رفع نیازهای نرمافزاری» با خوشحالی از اعلام خبر امکان تداوم فعالیتهای خود و با امید به پشتیبانی و همراهی صمیمانه و گرم یکایک اعضا در دستیابی به اهداف تأسیس گروه تخصصی؛ به اطلاع میرساند که پس از برنامهریزی در هیئت مدیرۀ ایکوموس ایران، نخستین جلسۀ گروه تخصصی «فعالیت سمعی و بصری» و «رفع نیازهای نرمافزاری» در سال ۱۴۰۲ در روز دوشنبه ۱۶ مرداد، ساعت ۱۶ تا ۱۸ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار خواهد شد.
برای عزیزانی که خارج از تهران هستند، امکان حضور مجازی از طریق گوگلمیت فراهم خواهد بود که نشانی آن متعاقباً از طریق پیامک به ایشان ارسال خواهد شد.
انتشار مرامنامۀ گروه تخصصی نگارش، ترجمه، و پژوهش و گردآوری اطلاعات مکتوب در صفحۀ این گروه تخصصی در وبگاه ایکوموس ایران
به اطلاع کلیۀ اعضای گروه تخصصی نگارش، ترجمه، و پژوهش و گردآوری اطلاعات مکتوب میرسانیم که مرامنامۀ مصوب در جلسۀ ۲۸ تیر ۱۴۰۲ در صفحۀ این گروه تخصصی در وبگاه مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران به نشانی زیر منتشر شده است:
www.iranicomos.ir/wtr-pg
و همچنین از نشانی زیر به صورت فایل پیدیاف قابل دریافت است:
b2n.ir/j55165
از اعضای محترم تقاضا میکنیم که این مرامنامه را پیش از جلسۀ آیندۀ گروه تخصصی در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ مطالعه فرمایند.
مطالعات حفاظت معماری: برنامۀ مرمت و حفاظت (دورۀ آموزشی)
شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس)
از همۀ متخصصان نوخاسته که تجربهای در عرصۀ حرفۀ محیط مصنوع دارند دعوت میکنیم در این دورۀ آموزشی پنجروزه شرکت کنند، که ایکوموس سنگاپور و مدیریت توسعۀ شهری سنگاپور برگزار میکنند.
در این دوره مبتنی بر مجموعۀ دستنامههای فنی حفاظت مدیریت توسعۀ شهری سنگاپور، قصد بر این است که انجام پروژههای مرمتی با کیفیت برتر اشاعه داده شود، سطح مهارت حرفهای در امور اجرایی میراث ارتقا یابد، و درک از میراث مصنوع بهتر شود.
- تاریخ: ۲۳، ۲۴، ۳۰، ۳۱، اکتبر، و ۱۰ نوامبر ۲۰۲۳ (۱، ۲، ۸، ۹، و ۱۹ آبان ۱۴۰۲)
- زمان: ۹ ـ ۱۸ (به وقت GMT+8)
- برگزار کننده: دانشگاه فناوری و طراحی سنگاپور
- برای اطلاعات بیشتر: https://buff.ly/3Of5FS9
برگزاری نخستین جلسۀ گروه تخصصی نگارش، ترجمه، پژوهش و گردآوری اطلاعات مکتوب در سال ۱۴۰۲
نخستین جلسۀ گروه تخصصی نگارش، ترجمه، پژوهش و گردآوری اطلاعات مکتوب در سال ۱۴۰۲ طبق برنامۀ اعلام شده با شرکت ۳۱ نفر از اعضا به صورت حضوری و برخط برگزار شد.
در این جلسه در آغاز خانم دکتر طاهره شکری، رئیس گروه تخصصی، سخن خود را با ابیاتی از دیوان حافظ آغاز کردند:
چه لطف بود که ناگاه رشحۀ قلمت / حقوق خدمت ما عرضه کرد بر کرمت
به نوک خامه رقم کردهای سلام مرا / که کارخانۀ دوران مباد بی رقمت
نگویم از من بیدل به سهو کردی یاد / که در حساب خرد نیست سهو بر قلمت
ایشان ضمن تشکر از اعضای حاضر و خیر مقدم به اعضای جدید و ابراز خرسندی از امکان برگزاری جلسات این گروه تخصصی گزارشی مشروح از اقدامات انجام شده در گروه تخصصی و همچنین اقداماتی که در چند ماه اخیر توسط هیئت مدیره برای راهاندازی مجدد فعالیتهای آن انجام شده، عرضه کردند و اهداف و برنامۀ جلسۀ پیش رو را شرح دادند، و سخن خود را با بیتی از سعدی به پایان بردند:
قلم خاصیتی دارد که سر تا سینه بشکافی / دگربارش بفرمایی به فرق سر دوان آید.
در ادامه خانمها مهندس زهرا شهریار و مهندس نگین جنتیصفت، از اعضای هیئت رئیسۀ گروه تخصصی، آخرین نسخۀ پیشنویس تهیهشده برای مرامنامۀ گروه تخصصی را برای کسب نظر اعضا، به سمع و نظر حاضران رساندند. این مرامنامه در این جلسه به تصویب رسید و مقرر شد در وبگاه قرار گیرد.
سپس از آقای دکتر مهدی حجت، رئیس محترم ایکوموس ایران، که عضو این گروه تخصصی نیز هستند، خواسته شد که دیدگاههای خود را مطرح کنند. ایشان با تقدیر از فعالیتهای انجام شده، در اشاره به دیدگاههای برخی از اعضا که در جلسه مطرح شده بود، به تشکیل حلقههایی که امکان پیشبرد انواع فعالیتها بر اساس علاقۀ مشترک دارند، تأکید و مثالهایی مطرح کردند.
سپس آقای دکتر محمدرضا رحیمزاده، معاون گروه تخصصی، دربارۀ نحوۀ پیشبرد فعالیتهای اجرایی گروه تخصصی نکاتی مطرح کردند. ایشان با اشاره به اینکه اعضای گروه تخصصی بیش از ۱۸۰ نفر با تخصصهای گوناگون هستند که توانمندیها و علاقههای متنوعی دارند و لازم است حلقههای کاری متعددی بر اساس خواست و توانمندیهای آنها تشکیل شود، موضوع کار مشترکی که در آخرین جلسات مطرح شده بود را یادآوری کردند و پیشنهاد کردند که برای جلسۀ آینده اعضا در این زمینه فعالیت کنند.
در انتها خانم مهندس معصومه حاجیزاده، دبیر گروه تخصصی، گزارشی مستند و مشروح دربارۀ شربتخانه در ایران ارائه دادند که همراه با یک نماهنگ و همچنین لیوانهای سفالی طراحیشده بدین مناسبت بود. در این گزارش به جنبههای فرهنگی و بهداشتی و درمانی شربت و شربتخانهها و تاریخچۀ آنها در قرون اخیر اشاره شده است. این گزارش و نیز لیوانهای طراحی شده موردتوجه حضار قرار گرفت و تأکید شد که چنین گزارشهایی میتواند به پیشنهادهایی در زمینۀ احیای برخی سنن در حال فراموشی بینجامد.
در پایان موارد زیر به تصویب رسید:
۱) مقرر شد که جلسات گروه تخصصی از این پس یک هفته در میان در روزهای چهارشنبه ساعت ۱۶ـ۱۸ برگزار شود.
۲) مقرر شد که در جلسۀ آینده (۱۱ مرداد ۱۴۰۲) هر یک از اعضا با مطالعۀ مرامنامه روشن کند که قصد انجام چه نوع کاری برای پیشبرد اهداف این گروه تخصصی را دارد تا بر این اساس بتوان حلقههای کاری را تشکیل داد.
۳) هر یک از اعضا تا پنج تصویر گویا از میراث فرهنگی ایران را انتخاب کند و جمله یا جملاتی در «شرح ارزشهای آن برای عموم مردم» یا «توجه دادن عموم مردم به ارزشهای آن» برای آن تصویر یا تصویرها بنویسد.



