رویدادها و اخبار
انتشار متن گفتوگوی مهندس حسین رایتی مقدم با نشریۀ مرمت
کمیتۀ علمی استادکاران و فناوریهای کهن متن گفتوگوی مهندس حسین رایتی مقدم، رئیس کمیته، را با نشریۀ مرمت، از انتشارات پژوهشکدۀ میراث فرهنگی کشور، منتشر کرد. این گفتوگو در پاییز ۱۴۰۳ انجام شده است. کمیته از همکاری آقای دکتر حمید فدایی، سردبیر محترم نشریه برای اجازۀ انتشار این گفتوگو قدردانی میکند.
سی و یکمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد
سی و یکمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۳، ساعت ۹:۰۰ با شرکت هشت نفر از اعضا بهصورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد. جلسه با خوشامدگویی مهندس مونا علویپور و اعلام دستور جلسه آغاز گردید.
در ادامه، مهندس هانیه دبیری، به عوامل مؤثر در آموزش مفاهیم میراث فرهنگی به کودکان پرداختند. ایشان در مورد رویکرد مناسب برای آموزش کودکان، راهکارهای مؤثر برای جذب کودکان به آثار تاریخی، تقسیمبندی آثار تاریخی بر اساس ویژگیهای بصری، تقسیمبندی سنی کودکان و روشهای انتقال مفاهیم میراث فرهنگی توضیحات مفصلی ارائه دادند. سپس یک نگارۀ ایرانی را بر اساس گروه سنی کودکان تحلیل نمودند. در ادامه به هوش چندگانۀ گاردنر و برنامۀ بازدید از موزه بر اساس نظریۀ هوشهای چندگانۀ هاوارد گاردنر پرداختند. دکتر مهدی حجت ضمن تحسین و تقدیر از خانم دبیری، بیان داشتند: آثار بعد وسیعی را شامل میشود. از آثار موزه تا آثار تاریخی (بناهای تاریخی) و از آنجاکه کودکان با هم متفاوت هستند، نحوه و نوع مواجهۀ کودکان با آثار و نوع بیان ارزشهای آثار به آنان متفاوت خواهد بود و برای بیان ارزشهای آثار به کودکان لازم است به نوع تفاوت کودک و نحوۀ مواجهه با آن توجه شود. سپس دربارۀ این تفاوتها و راهحلهای آن توضیحاتی را بیان داشتند و اعضا در این باره به بحث و گفتوگو پرداختند. مقرر گردید اثری انتخاب و بر اساس تفاوتهای کودکان و نوع مواجهه به بیان ارزشهای اثر پرداخته شود.
جلسۀ آتی گروه تخصصی کودکان و میراث روز یکشنبه، ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۳، از ساعت ۹ تا ۱۱ برگزار خواهد شد.
نشست نمایش و نقد فیلمهای میراث فرهنگی (۱۰)
سیامین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد
سیامین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳، ساعت ۹:۰۰ با شرکت دوازده نفر از اعضا بهصورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد. جلسه با خوشامدگویی مهندس معصومه حاجیزاده و اعلام دستور جلسه آغاز گردید.
در ادامه، مهندس هانیه دبیری، نایبرئیس گروه تخصصی کودکان و میراث، به بررسی دیدگاهها و راهکارهای گروه پرداختند و بیان داشتند: گروه تخصصی کودکان و میراث ایکوموس ایران یک اتاق فکر تخصصی است. این گروه مستقیماً کارگاه، تور یا کلاسهای آموزشی برگزار نمیکند، بلکه فعالیتهای مرتبط را تحلیل، معرفی، و تقویت میکند تا آموزش میراث فرهنگی از سطح سرگرمی و تفریح فراتر رفته و به ابزاری برای درک عمیق هویت فرهنگی کودکان تبدیل شود و به بررسی و طراحی راهکارهای عملی و نظری برای آشنایی کودکان با ارزشهای بنیادین میراث فرهنگی میپردازد. دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، ضمن تحسین و تقدیر از خانم دبیری، بیان داشتند: هدف گروه تخصصی کودکان ومیراث ایکوموس ایجاد آگاهی عمیق دربارۀ میراث فرهنگی است و برای علاقهمند کردن کودکان به میراث فرهنگی و تأثیری که بر آنها می گذارد دلایل مختلفی وجود دارد. سپس دربارۀ دلایل و راهکارهای ممکن در این زمینه و تقدم و تأخر آنها توضیحاتی دادند و اعضا در این باره به گفتوگو پرداختند.
خانم مهندس عطیه ابراهیمی با معرفی و اهدای چند کتاب در زمینۀ میراث فرهنگی برای کودکان به ایکوموس ایران و توضیحاتی دربارۀ نقاط قوت و ضعف آنها، به دو کتاب همدلی، رویکرد نوین جذب مخاطب در موزه و خانم پنگوئن و آقای کانگورو پرداختند که همفکری و مباحثۀ حضار را در پی داشت.
جلسۀ آتی گروه تخصصی کودکان و میراث روز یکشنبه، ۵ اسفند ۱۴۰۳، از ساعت ۹ تا ۱۱ برگزار خواهد شد.
تصویب منشور و راهنمای بینالمللی دربارۀ مکانهای دارای میراث فرهنگی ناملموس در مجمع عمومی ایکوموس جهانی در اورو پرتو، برزیل، نوامبر ۲۰۲۴
منشور و راهنمای بینالمللی ایکوموس دربارۀ مکانهای دارای میراث فرهنگی ناملموس با کنوانسیون سال ۲۰۰۳ یونسکو برای حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس، که ایکوموس یکی از سازمانهای غیردولتی مهم برای تحقق آن است، مطابقت دارد و بر اهمیت میراث فرهنگی ناملموس در جایگاه وجهی کلیدی از فرهنگ جمعی تأکید میکند. امور ملموس و ناملموس بهنحوی ناگسستنی پیوند دارند. اعمال سنتی، اجتماعی، و فرهنگی، همراه با دانشی که از طریق نسلها منتقل میشود، درک اشیا، مکانها، و دیگر فضاهای کالبدی را ممکن میکند و به آنها معنا، ارزش، و بستر میبخشد.
میراث فرهنگی ناملموس و پیوندهای آن به مکانها در منشورها، اصول، و بیانیههای ایکوموس از زمان بیانیۀ کیمبرلی دربارۀ میراث ناملموس فضاهای فرهنگی (۲۰۰۳)، و بیانیۀ تیمَنِنگ، که رئوس آن متعاقباً در کیمبرلی، آفریقای جنوبی (۲۰۰۷) تدوین شد، بهرسمیت شناخته شده است.
این منشور و راهنمای جدید را کارگروهی از کمیتۀ بینالمللی میراث ناملموس که شامل اعضای ایکوموسهای ملی استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، شیلی، مصر، فنلاند، فرانسه، هند، موریس، مکزیک، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی و تایلند بود، تهیه کرد. این فرآیند شامل کارگاهها و جلساتی با افراد در داخل و خارج از شبکۀ ایکوموس، با همکاری بسیاری از سازمانها و دانشگاههای دیگر بود.
در چهارچوب بینالمللی حفاظت که ایکوموس ایجاد کرده است، منشور و راهنمای بینالمللی دربارۀ مکانهای دارای میراث فرهنگی ناملموس به روابط عمیق میان جنبههای مختلف میراث و جامعههایی که آنها را حفظ میکنند، میپردازد. این سند اصول و رهنمودهایی برای اقدامات حرفهای میراثی، از جمله مدیریت و حمایت مکانها و محوطهها، مستندسازی و ضبط، اشتراکگذاری و اشاعه، ارائه و تفسیر، مدیریت تغییر و تضاد، و آموزش حرفهای در میراث ــ همه با همکاری همیشگی ذیمدخلان و متولیان جامعه ــ عرضه میکند.
گزارش مختصر فعالیت کارگاه عکاسی «نگاه و ثبت»، گروه تخصصی متن
گروه تخصصی متن با هدف ارتقای دانش و مهارت بصری اعضای فعال خود و برای آشنایی بیشتر با زبان عکس بهعنوان عاملی مهم در ترغیب عموم جامعه به فهم پیامهای مربوط به درک و حفاظت میراث فرهنگی نخستین دورۀ کارگاهی خود را در این زمینه با عنوان «نگاه و ثبت» در روزهای چهارشنبه تا جمعه، ۱۰ تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ برگزار کرد. در این کارگاهها که در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران (خانۀ قوامالدوله)، کاخ گلستان، و آرامستان مسیحیان ارتدکس روسیه برگزار شد، افتخار همراهی هربرت کریممسیحی در مقام مدرس و مربی و پانزده نفر از علاقهمندان که در زمان مقرر ثبتنام کرده بودند، را داشتیم.
در این دورۀ سهروزه، مبانی نظری و نکات کاربردی و عملی طی جلسات گفتوگو کار عکاسی میدانی به هنرجویان منتقل شد.
از همراهی بیدریغ و صمیمانه استاد گرامی، هربرت کریممسیحی، که بهرغم گرفتاریها و مشکلات کاری فراوان تجربۀ تخصصی سودمند و فضای دوستانهای پدید آوردند بسیار متشکریم و امیدواریم این تجربه با حضور مستمر ایشان تکرار شود و اعضای بیشتری در این زمینه آموزش ببینند.
