22 اردیبهشت 1404

سی و پنجمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد

سی و پنجمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۱۴ فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۹:۰۰ با شرکت چهارده نفر از اعضا به‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
جلسه با خوشامدگویی مهندس معصومه حاجی‌زاده، دبیر گروه تخصصی و اعلام دستور جلسه به اعضا آغاز گردید. ارائۀ اول به خانم مرجان گندمی با موضوع بررسی یک نمونه کارگاه آشنایی با نگارگری و نقاشی ایرانی اختصاص داشت. ایشان یک کارگاه را از نظر هدف، گروه سنی، مواد و ابزار مورد استفاده، مقدمه و نمایش نمونه‌ها، داستان‌گویی، معرفی ابزار و شیوۀ دورگیری، نمایش آثار، گفت‌وگو و نتیجۀ نهایی و جمع‌بندی شرح دادند. در ادامه دکتر مهدی حجت ضمن تقدیر از ایشان، به نکات ظریفی دربارۀ کودکان و نوع نگاهشان به موضوع اشاره داشتند. از جمله: با توجه به متفاوت بودن علایق کودکان، موضوعات نگارگری هم می‌تواند، متفاوت باشد. لذا تعلیم با چشم و انتخاب موارد و موضوعات کارگاه از نکات مهم قابل تأمل در برگزاری کارگاه است. سپس اعضای حاضر و برخط نیز دیدگاه‌هایشان را دربارۀ تشکیل یک نمونه کارگاه نگارگری و نقاشی ایرانی بیان و در مورد زوایا و جوانب آن به بحث و گفت‌وگو پرداختند.
سپس مهندس هانیه دبیری، معاون گروه تخصصی، نسخۀ گردآوری شدۀ منشور گروه کودکان و میراث را قرائت و بیان داشتند: با توجه به هدف گروه کودک و میراث ایکوموس که، تحلیل و تبیین ویژگی‌های هر یک از عناصر مرتبط با انتقال ارزش‌های میراث فرهنگی است، برای انتقال مؤثرتر مفاهیم مرتبط با مواجهۀ کودکان با میراث فرهنگی می‌توان از یک چارچوب مفهومی متشکل از محور‌های اصلی «منبع»، «انتقال‌دهنده» ، «منبع»، و «روش انتقال» بهره گرفت. این تقسیم‌بندی بر پایۀ درک یک جریان ارتباطی زنده میان کودک و میراث فرهنگی شکل گرفته است. دکتر مهدی حجت ضمن عقلانی دانستن تقسیم‌بندی منشور اشاره کردند که می‌توان جزئیات را بسط و گسترش داد و از بطن آن، پروژه‌های موردی و خاص برای درک میراث فرهنگی و انتقال آن به کودکان برای اعضا تعریف کرد. در ادامه اعضا نیز دیدگاهشان را دربارۀ چگونگی تدوین منشور گروه تخصصی بیان و به بحث و گفت‌وگو پرداختند و مقرر گردید، نسخۀ منشور گروه تخصصی در اختیار اعضا قرار گیرد و در جلسۀ آتی اعضا با مطالعۀ آن نظرات و پیشنهادهای خود را برای غنی‌سازی منشور ارائه دهند.
برنامۀ پایانی به خلاصۀ گزارش آقای مجید شالیزادگان دربارۀ جلسه با مدیر روابط عمومی کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان بود و مقرر گردید گزارش کلی آن در دستور جلسۀ آتی گروه قرار گیرد.
جلسۀ آتی این گروه تخصصی روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

سی و پنجمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث برگزار شد بیشتر بخوانید »

سی و ششمین جلسۀ گروه تخصصی متن برگزار شد

جلسه سی و ششم گروه تخصصی متن در روز چهارشنبه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴، ساعت ۱۵:۰۰ با شرکت اعضا به‌‌صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد. جلسه با خوشامدگویی دکتر طاهره شکری، رئیس گروه تخصصی، به اعضا آغاز گردید. طبق برنامه، این جلسه به سلسله سخنرانی‌های تخصصی گروه متن اختصاص داشت که موضوع آن سخنرانی دکتر ناصر نوروززاده چگینی با موضوع ساسانیان (بخش دوم: شاپور اول) بود.
ایشان در ادامه سخرانی اول خود با موضوع ساسانیان که دربارۀ خاستگاه ساسانیان، پادشاهان آن سلسله، مکان تاجگذاری، و میراث فرهنگی به‌جا مانده از این سلسله صحبت کردند، بخش دوم را به شاپور اول اختصاص دادند.
دکتر ناصر نوروززاده چگینی دربارۀ شاپور اول، نسب آن، جنگ‌ها، و پیروزی‌های ساسانیان بر رومیان در کتیبۀ کعبۀ زرتشت که به سه زبان پارسی میانه، پارتی، و یونانی نگاشته شده و کتیبۀ روی ستون‌های یاد بود که به دو زبان پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی تحریر شده است، و مکان‌هایی که این پیروزی‌ها به تصویر کشیده شده به تفصیل شرح و در ادامه به شهر بیشاپور و آثار آن که به‌دستور شاپور اول ساسانی در کنار تنگ چوگان ساخته شده و شهرهای ساسانی آن زمان و مدیریت ایرانیان در ساخت آنها پرداختند. بخش پایانی سخنرانی دکتر چگینی معرفی منابع موثق و به‌روز دربارۀ متون ساسانیان و نکات مستخرج از این متون در راستای اهداف گروه بود.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

سی و ششمین جلسۀ گروه تخصصی متن برگزار شد بیشتر بخوانید »

پیمایش به بالا