نوزدهمین جلسۀ گروه تخصصی کودکان و میراث در روز یکشنبه، ۱۴ مرداد ۱۴۰۳، ساعت ۸:۳۰ با شرکت ۱۲ نفر از اعضا به صورت حضوری و برخط در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار شد.
جلسه با خوشامدگویی دکتر مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، به اعضا آغاز گردید. در ادامه مهندس معصومه حاجیزاده دستور جلسه را اعلام کردند. برنامۀ اول به موضوع ارائه و بررسی پیشنهادهای اجرایی برای معرفی ارزشهای میراث فرهنگی به کودکان اختصاص داشت. در این باره دکتر حجت بیان داشتند: اولین نکته و دلیل گردهمایی اعضا با توجه به این که تعداد بیشماری کار در سطح جامعه در زمینۀ کودکان صورت گرفته، این است که چگونه باید خلأ موجود را با یک نگاه عمیق و دقیقتر به موضوع برطرف کرد و در این رابطه چه کاری را و چگونه برای آشنایی کودکان با ارزشهای آثار باید انجام داد، زیرا معضل جامعۀ امروز در زمینۀ فعالیتهای موجود در زمینۀ میراث فرهنگی این است که معطوف به معرفی آثار هستند نه ارزشهای آنها و تاثیر آنها در زندگی امروزی. ایشان یکی از اقدامات مفید را جمع آوری فهرست فعالیتهای صورت گرفته در زمینۀ کودکان دانستند و عنوان کردند که با علم به جریان و تحولات میراث فرهنگی و بررسی فعالیتها آنها را میتوان در راستای هدف گروه هدایت کرد.
سپس بحث با پرسش یکی از اعضا دربارۀ دغدغۀ خود پیرامون عدمآگاهی به بقای یک اثر و چگونگی انتقال آن به کودک ادامه یافت. پیرو تمرین جلسۀ پیش با موضوع بیان احساسات دربارۀ موزۀ ایران باستان، برنامۀ بعد به ارائۀ خانم فاطمه جاننثاری اختصاص داشت که مورد توجه و تشویق حضار قرار گرفت. در این باره آقای دکتر حجت بیان داشتند هدف از موزه رفتن باید یافتن خود باشد ولی متأسفانه موزههای امروزی سردرگمی انسان را در بدو ورود و مواجهه با آثار دارند. سپس آقای دکتر صفری به این نکته اشاره داشتند که «هدف» کودکان هستند و آنها مختصاتی از لحاظ ابعاد مختلف رشدی دارند. ارزشها مفاهیم انتزاعی هستند و انتقال ارزشها به کودکان از لحاظ شناختی در مرحلۀ عملیات عینی است چراکه آنچه مشهود و ملموس است را میفهمند. این روند انتقال را باید همراه با ظرایف و متناسب با رشد شناختی کودکان طراحی کنیم. ایشان در ادامه از تجربۀ خود با کودکان در اجرای طرح کتاب رویش در تابستان ۱۴۰۱ با همکاری دکتر علیرضا رحیمی توضیح و به نکات ظریفی دربارۀ کشف تجربه توسط کودکان و یادگیری اشاره کردند. سپس اعضا در مورد آن به بحث و گفتوگو پرداختند.
در جمعبندی پایانی اعضای گروه به این نتیجه رسیدند که با انتخاب دو اثر از گنجینۀ آثار ایکوموس(اثر شماره1: ظرف مفرغی آیینی با تندیس الهۀ ماهی و اثر شماره 2: نیایشگر با ظرفی در دست) با توجه به دو پرسش «به چه دلایلی این اثر نباید از بین برود؟» یا «تأثیر این اثر در زندگانی شما چیست؟» به بیان ارزشهای آنها در جلسۀ آتی بپردازند.
جلسۀ بعدی این گروه تخصصی در روز یکشنبه ۲۸ مرداد ساعت ۸:۳۰ ـ ۱۰:۳۰ در دفتر مؤسسۀ فرهنگی ایکوموس ایران برگزار میشود.